dinsdag 30 december 2008

Gelukkig 2009!



Een beetje vroeg maar komende tijd heb ik slechts weinig tijd:



Mijn nieuwe Reely Rex-x Promo II RTR

Ik ben sinds afgelopen vrijdag in het bezit van een Reely Rex-x Promo II RTR. Een zogenaamd
l(/n)owbudgtet van Conrad. Hij werd keurig afgeleverd. Maandagavond besteld en donderdag in het begin van de middag in huis. De brandstof had ik woensdag al in huis gehaald samen met de inloopolie, luchtfilter en naloopolie.

Een flinke smak geld bij elkaar opgeteld voor een jongere. Maar ik had een ruim budget. Mijn totale kosten kwamen op zo'n €265,-. Dit inclusief een nitrobox bestaande uit gloeipluggen en ontsteker, steeksleutels en enkele boekjes. Vrijdagavond na even de gloeiplug te hebben opgeladen. Wilde ik de auto gaan starten. Daar kwam ik al de eerste problemen tegen. Ik leerde binnen een paar uur enkele zeer belangrijke regels voor het starten van een brandstofmotor. De temperatuur van de auto moet goed zijn. Ik probeerde het in een garage vlak boven een betonnenvloer terwijl het buiten sneeuwde. Ik heb hem vervolgens 15 minuten binnen laten staan. De gloeiplug uit de motor losgeschroefd even aan de trekstarter getrokken. Toen de carburateur, de regeling van de hoeveelheid brandstof naar de motor, op 4 slagen gezet. En vervolgens kreeg ik een eerste geluid. Vervolgens heel even in de uitlaat geblazen en de auto startte. Dit duurde maar liefst 2 uur. Ik ben nu bezig met het verbeteren van de start dit plaats ik later. De motor heb ik toen bijna een tankje leeg stationair laten draaien, met af en toe een tikkeltje gas. Vervolgens de motor stop gezet door mijn vinger op de uitlaat te zetten. En geprobeerd om hem nog een keer te starten. Dit ging probleemloos. Er kwam wel veel viezigheid uit de uitlaat dus heb ik hem op een schilderbak gezet, zodat de wielen van de grond waren en de viezigheid in de mengbak kon glijden. De brandstof heb ik hierna op laten draaien. En heb toen de auto laten afkoelen en vervolgens bijgetankt en ben toen naar bed gegaan.

Klaar om morgen aan deel II en hopelijk ook aan dee III van het inlopen te gaan beginnen.

zondag 21 december 2008

Ook het kerstgala is weer geweest

Al eerder blogde we over het kerstgala. En ik had beloofd dat ik mijn verhaal zou doen over hoe het was. Afgelopen vrijdag om 19.30 uur begon het kersgala in een van de grote dansscholen in de stad. Het feest duurde tot en met 24.00, oftwel 00.00 uur.

Al meteen uit school (14.00 uur uit) in een rustig tempo richting mijn huis gereden. Mijn fiets in alle kalmte in de schuur gezet. En de deur geopend met de sleutel, met een zachte klik is hij open. En kan ik binnen stappen. Tja, wat moet ik nu doen? Het duurt nog 5 uur voordat het úberhaupt begint. En de verhalen die ik vandaag heb gehoord maakt het ook niet beter, mensen komen met paard en wagen, met limousines of andere dure auto's. Maar ik word afgezet door onze saaie MPV. Hopelijk niet voor de ingang, dat zou dan weer schelen. Eerdere jaren (dit is wel mijn eerste gala) hadden we altijd de kerstdisco in een andere danszaal. Maar daar maakt het amper uit hoe je je kleed. En het is veel en veel drukker waardoor het niet opvalt als je niet super gekleed ben. Maar ik mag straks niet afgaan. Ik zet mijn computer nog even aan, even mijn mail checken en contacten leggen via Hyves met mijn vrienden. Na een uurtje de computer weer uitgetrapt en de rest van ons gezin komt binnen. Met allemaal dezelfde vraag: 'Heb je er zin in?' Nee! Wil ik zeggen maar om een preek te voorkomen zeg je logischerwijs: 'Gaat wel...'
Na het avondeten (we aten vroeg) moest ik eraan geloven en me omgaan kleden. Ach, het moet er zit niets anders op. Ik ben de vorige avond nog lang bezig geweest met het poetsen van mijn schoenen maar het heeft gelukkig flink geholpen. Langzaam mijn blouse aan dan mijn colbert, broek en strikje. Het geheel gaat, houdt niet over, maar gaat. En voordat je het weet is het al tien over 7 en is het tijd om in te stappen. Mijn hartje bonkt in mijn droge keel, als ik maar niet afga! Ik ben al niet echt populair maar als ik straks voor gek sta, dan heb ik geen leven meer. De zaal is nog niet open en we moeten wachten voor de ingang, koud, maar binnen wordt het nog erger denk je bij jezelf. Na enkele minuten komen er mee mensen, en mannen. De meeste zijn in een perfect pak met... stropdas. O nee, nu sta ik hier met een strikje...
De zaal gaat open en ik schompel naar binnen. Een fotograaf (leraar) fotografeert elke binnenkomer met zijn of haar partner. Net op tijd heb ik het in de gaten. Ik kijk om me heen om te kijken of ik zogenaamd kan doen of ik met haar of hem ben. Maar ja, ik ben niet voor niks een watje. Een watje om iemand mee te vragen, maar ja om straks alleen op de foto te staan is ook behoorlijk, zielig. De man vraagt aan mij: 'En jongen, met wie ben jij?' 'Ow ik... Ja ikkeh... Ik ben met haar en wijs een klasgenote aan waarvan ik wist dat zij ook alleen is gekomen.' Het meisje begint te lachen en komt langs de rij naar voren lopen. Sommige (jaloerse) jongens fluiten. We gaan samen op de foto en lachen nog wat samen. Als we binnen zijn loopt ze door naar haar vriendinnen, ze kijkt nog even achterom. Ja wat moet ik nu doen? Ik schenk haar een flauwe lach. Ze is zeker een mooie meid. Ow ja ik ben kansloos. Zeker wat betreft uiterlijk, innerlijk telt amper op de middelbare school, jammer.
De uren verstrijken langzaam. Nog anderhalf uur te gaan en het is afgelopen. Ik kijk naar de dansvloer. Ik wil dansen! Maar ik kan het niet... Ik heb geen ritme dan zou ik daar maar een beetje zinloos staan. Balen... waarom heb ik nou niks wat al die andere jongens wel hebben... Dan bedoel ik uiteraard niet het lichamelijk deel... Het meisje van de ingang komt weer naar me toe. Kom op dansen jij! Ze pakt me aan mijn elleboog en gooit me de danszaal op (figuurlijk natuurlijk). Ik kom langzaam los. Vele meiden hebben hun hakken al uitgedaan, ze kunnen zich bijna niet meer bewegen en hebben last van hun voeten. Ik beweeg, ja maar hoe. Zeker mijn voeten bewegen maar wat. Heel dom... Maar ja, niet bewegen is nog erger maak ik me maar wijs. Het gaa goed, denk ik. Tenminste ik beweeg. Nog een uur tot middernacht. Het gaat heel goed ik ga lekker los, huppa, de armen in de lucht en zwaaien maar. Gewoon de andere feestgangers nadoen.

En toen was het afgelopen, de muziek stopt en het dankwoord begint. Nee he, net op het moment dat het een beetje lekker ging... Maa ik heb er van genoten. Ik heb heus geen indruk gemaakt op meisjes. Maar wel heb ik gedaan wat ik moest doen; Ervan genieten.

SP wint Gouden Loekie

Het komt weleens voor dat we achter de feiten aanlopen, desalniettemin willen we dit je niet onthouden:

De SP heeft met zijn reclame over de thuiszorg de Gouden Loekie 2008 gewonnen. De overige finalisten waren: De wonderen zijn de wereld nog niet uit van het Wereld Natuurfonds (2), Dongel van KPN (3), Baby Bassie van Ohra (4) en De Ufo-invasie van Centraal Beheer (5).

De SP reclame is de volgende:

zaterdag 20 december 2008

Sam woedend op Formule 1

Een kleine quote: (bron f1today.nl)Een boze Bernie Ecclestone heeft belangrijke gegevens over Ferrari’s unieke positie op de grid prijsgegeven. Eerder deze maand verklaarde de FOTA (Formula One Teams Association) meer transparantie te willen in de verdeling van de inkomsten binnen de Formule 1. FOTA-voorzitter is Luca di Montezemolo, tevens president van Ferrari. Volgens de Italiaan zou de Formule 1 “niet op een normale manier” worden bestuurd en dat de sport “geen dictator nodig heeft” om goed te draaien. Naar aanleiding van deze uitspraken deed de Formule 1-baas een boekje open over Ferrari.

Tegenover de Britse krant The Times laat de Brit zich zeer kritisch uit over de woorden van Di Montezemolo. “Ferrari krijgt zoveel meer geld dan alle andere teams: met het binnenhalen van de constructeurstitel verdient Ferrari ongeveer 80 miljoen dollar meer dan wanneer McLaren hem zou hebben gewonnen. Ferrari weet dat, ze weten ook precies hoeveel ze krijgen. Ze zijn niet gek. Maar echt slim zijn ze nu ook weer niet, want anders hadden ze hier nooit zoveel ophef over laten ontstaan.”

Het was al langer bekend dat het team uit Maranello al geruime tijd over bijzondere privileges beschikt ten opzichte van andere Formule 1-teams. De reden hiervoor is dat Ferrari al vaker dreigde uit de sport te stappen. Het kampioenschap zou hiermee behoorlijk aan succes en prestige inboeten, waardoor besloten werd om het team veel meer geld te geven in vergelijking tot andere teams. Tot eergisteren was er nooit een prijskaartje aan gehangen: Ecclestone's uitspraken betekenen dat er voor het eerst duidelijk wordt hoezeer Ferrari wordt voorgetrokken.

Ecclestone verklaart ook dat de regeling bestaat sinds enkele andere teams in 2003 probeerden een rivaliserend kampioenschap, het GPWC, op te zetten. Ferrari was het team dat hiertegen als eerste protesteerde. “Toen hebben we de loyaliteit van Ferrari gekocht. We hebben hen vanaf die tijd die 80 miljoen per jaar betaald zodat dit geld niet zou worden verspild aan teams die via een andere raceserie uit de Formule 1 probeerden te stappen.”

Ferrari, Ferrari, Ferrari toch. Waar zijn jullie mee bezig? Willen jullie serieus de Formule 1 de grond instampen. Of willen jullie jullie eigen imago de grond instampen? Dit is toch te gek voor worden. Honda en Super Aguri stappen in hetzelfde jaar uit de koningsklasse omdat ze het niet meer kunnen betalen. En in hetzelfde jaar wordt een mede team rijkelijk beloond voor valsspelen? AT&T Williams verliest sponsors en geld in een jaar. En Ferrari krijgt veel geld. BMW heeft zijn twijfels of het zijn team nog wel voort kan zetten als de crisis lang voortduurt. En Ferrari heeft een geheim contract met Ecclestone waardoor hun meer krijgen.
Als Formule 1 fan pik ik dit niet hoor. Het liefst zou ik Ferrari tijdens de chantage la van de grid hebben willen schoppen en een boete betalen. Maar dit is valsspelen, spelbedrog en vooral dom! Dom van de teambaas en de formule 1 organisatie. Dit is zelfmoord van beide kanten.

Jammer dat ik niks te zeggen heb in de Formule 1 anders had ik radicaal ingegerepen. Dit is zielig. En uitbuiting van de kleine partijen, onsportief en dom. Dit is echt bijzonder jammer en teleurstellend. Kom op zeg, wordt volwassen! Denk een keer in sportiviteit dan in geld!

woensdag 17 december 2008

Bike drifting

Een totaal onderwerp dan mijn dagelijkse oeuvre, een onderwerp van de jeugd: Stoer doen! Een van de belangrijkste dingen die je moeten hebben in de middelbare school is aanzicht. Je bent wat als vele mensen naar je opkijken. Meestal gebeurt door overwegend dom gedrag en onverantwoord gedrag. Of het rijden met scooters, te hard. Of ow ja, mensen proberen het ook op andere manieren: Iets doen wat weinige andere kunnen.

Dit kan een prestatie zijn - niet op school goede cijfers zijn dom genoeg niet cool -, bijvoorbeeld goed zijn in sport. Zo hebben enkele mensen behoorlijk aanzien gekregen door een toffe sport prestatie. Het betreft hier voornamelijke lichamelijk sporten - dus niet vissen of denksport -. Populaire sporten zijn voetbal, enkele handballers, tennis, hockey, basketbal en ook zwemmers. En gemotoriseerde sporten zoals: scootercrossen en auto's, dommere sporten in mijn opzicht maar toch.
Zelf ben ik minder populair op school, voornamelijk omdat ik, zacht gezegd, onaantrekkelijk ben qua uiterlijk. Maar dat doet even niet ter zake... Ik fiets pak 'm beet nu 3.5 jaar hetzelfde stukje. Elke dag, 5 dagen per week dezelfde 9 kilometer. Ik ken elke hobbel en heb in elke mogelijke weersomstandigheden gefietst. Daarom heb je af en toe zin om iets anders te doen. Een paar honderd meter omfietsen bijvoorbeeld om iets anders te zien. Maar ook met de fiets ben ik nog lang niet uitgespeeld. Ik oefen al lang om remmend te sturen, oftewel driften met je fiets. Al helemaal niet serieus, maar is toch een leuk tijdverdrijf. Om een klein idee te geven hoe dat in zijn werk gaat, zie het filmpje onderaan.

Ach, je moet iets doen als je moet remmen in een scherp bochtje. Knijp je remmen in en sturen maar. Het gaat vrijwel vanzelf je kan makkelijk aanvoelen hoe de achterkant van je fiets zich beweegt en afhankelijk daarvan kan je je tegensturen.

dinsdag 16 december 2008

Geld maakt ongelukkig

Vele mensen roepen het al hun hele leven. Andere kunnen niet zonder enkele tienduizenden euro's per maand en andere heb juist niks/weinig te besteden: 'Geld maakt ongelukkig.'


Vader en zoon lopen door de winkelstraat van hun dichtstbijzijnde stad. Ze zoeken een mooi pak voor zoontjelief (zullen we er maar even van maken). De lieve (hoop ik dan maar) zoon zoekt nog een mooi pak voor het kerstbal van a.s. vrijdag. Ook hij weet het dat het aan de late kant is. In een restaurantje aan een van de vele pleinen vraagt vader aan zoon: 'Wat wil je precies hebben? En wat hebben de andere uit je klas?' 'Nou, ik wil gewoon een mooi pak. En de meeste kinderen hebben iets gehuurd of gekocht.' 'Oke, dan zullen we zo even daar en daar gaan kijken.' 'Oke, en misschien daar ook?' 'Nee dat is te duur.' Vrek! denkt het schattige (oke, nu lieg ik) zoontje.
Vader en zoon lopen door de winkelstraat van hun dichtstbijzijnde stad. Zoekend naar een etalage die de verkoop van pakken aangeeft. Met regelmaat stappen het leuke (helaas niet) zoontje en de vader een winkel binnen. Kijken bij de colberts, de broeken, schoenen, overhemden e.d. 'Het is me veeltste duur...,' verteld vader. 'Het is niet anders, of we moeten er een huren.' 'Gromm...,' reageert de vader weer. Ik bel even iemand van de zaak misschien heeft zij nog een pak. Er volgt een lang en saai gesprek die we je niet willen aandoen. 'Ja, ze heeft er nog een we kunnen straks nog langs.' De (grote) zoon reageert bedrukt. Pap, wilt ie zeggen, we hebben geld genoeg anders huren we toch een pak voor 50 euro? Maar nee, het zou weer eens niet zo zijn. Alleen het geld voor eigen producten gebruiken. Al lopend over de koude stoeptegels bedenkt hij zich dat zijn vader enorm veel geld uitgeeft, zeker in vergelijking met de rest van het gezin. Zo heeft (die vrekkige) vader een half jaar geleden een fiets gekocht van ruim 1250 euro. En hoe vaak hij erop heeft gefietst, dat valt op een hand te tellen. Komen we bij de mevrouw binnen. Ligt er een tas met spullen en schoenen. 'Dank je wel! Geweldig! Want het valt haast niet meer te betalen! Tot morgen,' praat mijn pappie vrolijk. Ik pak de tas op zet hem in de auto. En laat me naar huis rijden. Thuis pak aangetrokken. Een combinatie die niet matched. De broek is te licht in vergelijking met de colbert de schoenen veeltste groot. En een roze strikje... 'Prachtig,' zegt mijn pa. 'En goedkoop,' fluistert mijn broer stilletjes. Ook mijn moeder vindt het lichtelijk schandalig.
Daar ben ik dan mooi klaar mee. Kom straks op het bal iedereen mooi en kom ik zo vaag binnen. Bedankt hoor pa! Mijn moeder reageert vervolgens op mijn vader: 'Je had toch gewoon iets kunnen kopen, of huren?' 'Weet je wel niet hoe duur dat is? Zo is het wel beter hoor.' Mijn moeder is het gelukkig hier niet mee eens. Maar ja, ik loop gewoon een hele vrijdagavond in een pak van 10 euro bij de zeeman. Jammer. Echt teleurstellend. We hebben geld zat om het maar even hard te zeggen, waarom dan altijd op die goedkoopste wijze? Als we nou pak ' m beet de helft verdiende van nu, dan zou ik me er nog in kunnen vinden. Egoi'sme tekent de geldhebber.


Ruzies, oorlogen, geweld, criminaliteit, verdriet allemaal gevolgen van het geld. Dan komt nu ook mijn voorstel ban het geld! Meer eerlijkheid in de wereld. Nou ja, dat zeg ik wel even. Maar ik heb net wel lekker gegeten en zit nu wel in goede kleren in een land met goede gezondheidszorg op een goede school...

maandag 15 december 2008

De kerstboom staat weer

Het vreetfestijn nummer twee van december komt steeds dichterbij: De kerst. Zef vind ik het een stuk sfeervoller dan sinterklaas. Het is donkerder het is over het algemeen kouder. En is het een stuk gezelliger om bij elkaar te komen.

Nog niet lang geleden stond in de krant dat jongeren het niet erg vinden om tijdens de kerstdagen op bezoek te gaan bij familie. Ik vind het persoonlijk ook niet erg, meestal wel erg gezellig. Al is het jammer dat bij elkaar komen altijd hetzelfde betekent als lekker en veel eten. Oftewel lekker te veel aankomen. Waarschijnlijk een van de redenen waarom oud en nieuw in december valt, zodat je na al dat eten een goede rede hebt voor goede voornemens voor volgend jaar.
Bij kerst hoort ook een kerstboom, deze hebben we dan ook zojuist weer opgezet. Aan kerstbomen optuigen heb ik wel een hekel. Elk jaar dat gezeur over de kleuren van de kerstballen en waar alles moet hangen. Het liefst zou ik me hier helemaal niet mee bemoeien, maar ja, het hoort bij het familiegevoel om elkaar te helpen. Dus ook dit jaar weer gemengd in de tegenstrijdige meningen van mijn familieleden. Eigenlijk heb ik de hele tijd maar een beetje op de bank gezeten en toegekeken hoe andere ruzie maakten en hing af en toe ook wat in de stam met groene takken.
Een klein mipuntje van de kerst is ook weer het jaarlijkse kerstbal, of kerstgala op school. Alle meiden, ik bedoel vrouwen, zijn al weer helemaal in de stress over hun jurk en voornamelijk hun haar. Beste meiden een kleine tip, geniet van je vrije tijd. En als je je vrije tijd op moet offeren om de hele tijd op google te gaan zoeken naar leuke haarstylen dan is er weinig over van je tijd. Maar ja, aan hun de keuze. Vrouwen zijn lang bezig met hun voorbereidingen en beginnen elk jaar weer vroeg. De mannen daarentegen beginnen laat en verspillen er niet al te veel tijd aan. De meeste mannen komen op het bal en verheugen zich meteen al op het einde om daarna met de hele school (16-jarige) de kroeg in te duiken. Zo ook mijn mening, met veel moeite kreeg ik van mijn ouders toestemming om na het bal nog even 'de stad' in te gaan. Oftewel lekker even wat drinken en bier morssen op je pak.
Lang ben ik niet van plan te blijven. Zeker om ergere botsingen met mijn ouders te voorkomen. En omdat elke 16-jarige vrijdagavond de kroeg in gaat duiken wordt het wel uitzonderlijk druk. Een beetje opgepropt zitten is ook niet alles. En om de hele tijd buiten in de kou te gaan staan heb ik ook niet echt zin in.

Hoe mijn kerstbal en familiebezoeken verlopen tijdens de feestdagen hoor je in de loop van de tijd wel. Ow, ik moet nu echt gaan. Moet de naalden van de kerstboom op gaan zuigen. En nog even iets lekkers eten. Want wat heb ik weer een ongezonde honger...

zondag 14 december 2008

Historisch naslagwerk: De vergeten geschiedenis van Nederland in de Tweede Wereldoorlog

Eric Slot is vorig jaar (2007) gekomen met het boek: De vergeten geschiedenis van Nederland in de Tweede Wereldoorlog, een mond vol. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Bert Bakker. Eerder werk van Eric Slot is: Wandelingen door moorddadig Amsterdam en De dood van de onderduiker.

Het boek dat de onbekende feiten naar boven zou halen, is voorzien van een personenregister die ruim 11 bladzijden beslaat. De vergeten geschiedenis van Nederland in de Tweede Wereldoorlog beschrijft die vergeten personen en gebeurtenissen en laat de andere kant van de Nederlandse oorlogsjaren zien. Het plaatst Gert Jan van der Veen tegenover Bert Poels, de man die op zijn boerderij in De Peel tal van Franse krijgsgevangenen, joden en Engelse piloten verborg, het beschrijft hoe in de oorlog over de prestaties van het Nederlandse leger in de meidagen van 1940 werd geoordeeld, maar ook hoe dat oordeel in de loop der jaren steeds veranderde. (Bron Bol.com).
De heer Slot heeft geprobeerd om de vergeten feiten zichtbaar te maken, maar helaas is dit niet geheel gelukt. Het lijkt meer een overzicht van de Tweede Wereldoorlog met hier en daar iets nieuws. Het is een naslagwerk betreffende de Wo II. Geen aanrader voor diegene die na het lezen wilt pronken met onbekende feiten. Wel een goed boek met veel informatie. Zelf heb ik al tientallen boeken over de Tweede Wereldoorlog gelezen, maar een totaaloverzicht als deze is bijzonder prettig. Het boek omvat alle belangrijke gebeurtenissen van Nederland in de Tweede Wereldoorlog aangevuld met leuke feiten. Het boek bestaat uit zes hoofdstukken. Elk hoofdstuk beslaat een periode uit de Tweede Wereldoorlog. Hoofdstuk 1: Het interbellum: 1918 -1940, hoofdstuk 2: Oorlog, hoofdstuk 3: Capitulatie -Februaristaking, hoofdstuk 4: Februaristaking -April-meistakingen, hoofdstuk 5: April-meistakingen -Dolle Dinsdag en hoofdstuk 6: Dolle Dinsdag - Bevrijding.

Een aanrader voor diegene die veel te weten wilt komen over de Tweede Wereldoorlog. Verwacht niet te veel onbekende feiten, ze komen wel voor, maar slechts in geringe hoeveelheid.
Feiten
Schrijver: Eric Slot
Uitgever: Uitgeverij Bert Bakker
Aantal bladzijden: 381
Prijs: €19,90 (Ako)

zaterdag 13 december 2008

Hoe ontstond de kredietcrisis?

Ik heb al vele varianten gehoord over de oorzaak van de crisis. Variérend van een samenraapsels van tikkende tijdbommen die een keer moesten ontploffen, spijtig genoeg allemaal tegelijk. En over het verstrekken van krediet aan mensen en bedrijven die het niet meer konden betalen. De kredietcrisis begon officieel in de zomer van 2007, wij merkten het pas een jaar later. Tijd om het een beetje op een rijtje te gaan zetten:

Op school hebben we van vele leraren zelfs al varianten gehoord. Maar over een onderwerp zijn ze het eens, het begon allemaal in Amerika, de Verenigde Staten. Een land dat volgens bronnen eigenlijk allang failliet is -maar dat doet even niet terzake. De financiéle instellingen te VS hebben krediet verstrekt aan particulieren en bedrijven. Dit hebben ze gedaan omdat de verkopers van hypotheken e.d. een bonus kregen per ton aan hypotheek. In ieder geval was er sprake van een belonigsstructuur, het personeel wilde zo veel mogelijk leningen verkopen, dit omdat ze er zelf beter van werden. De personeelsleden verrichten hierdoor weinig onderzoek of de klant het op termijn wel zou kunnen betalen. Een hypotheek is in feite het volgende: Een lening voor een onderpand. In Amerika betekent dat: Als je je hypotheek niet meer kan betalen dan wordt de bank eigenaar van jouw huis, je kunt er zo uit gezet worden. Een hypotheek is een regel die het toelaat om het huis toe te eigenen als de klant: niet, niet geheel, of niet tijdig betaalt. De bank mag zonder curator het huis in beslag nemen. Maar als de bank eigenaar is van veel huizen en de markt stort in dan worden deze huizen drastisch minder waard. De bank investeert niet in de verkoop van het huis en wachten tot het toevallig verkocht wordt. Stel je voor, een man kan zijn hypotheek op een huis van 250.000 dollar niet meer betalen. De bank zet de man uit huis en is eigenaar. De markt stort in en het huis is nog maar 200.000 waard. De bank draait zo een groot verlies. En omdat er slecht wordt geconotroleerd of bedrijven en particulieren wel hun lening kunnen betalen, zit de bank snel met te veel huizen.
Nu komt de volgende fase in de oploopt tot de crisis. Banken proberen hun slechte leningen door te verkopen aan andere banken. Zodat hun niet blijven zitten met verlies. Banken kopen hele paketten over van andere banken. En nu zitten hun met de verkeerde leningen. Ze moeten zo miljarden afschrijven, omdat ze de schuld niet, of niet geheel terug krijgen. Als een bank teveel van deze slechte leningen beheert krijgt het te weinig binnen en de bank kan omvallen. Dit gebuerde o.a. met Fortis. Die -zeggen ze- teveel slechte leningen had verstrekt en overgekocht waardoor ze omvielen.
Een volgende stap in de kredietcrisis was het wantrouwen onder banken. Banken wilde elkaar geen geld meer lenen omdat ze bang waren dat ze het niet meer konden terug betalen. Banken lenen juist enorme bedragen van elkaar. De banken vallen om, omdat ze geen geld meer kunnen krijgen. Ook bedrijven krijgen moeilijker geld, omdat de banken ook bang zijn dat zei niet meer aan hun verplichingen kunnen voldoen. En zo is het een spiraal naar beneden.
Overheden investeren miljarden in noodfondsen en kapitaalinjecties. De kredietcrisis springt over naar andere landen omdat de banken daar ook niet of moeilijk aan geld komen. Ook hebben banken veel verloren op de beurs. Banken en financiéle instellingen belegden miljarden in aandelen, maar als vrijwel elk aandeel zakt, verliezen zij ook weer bakken met geld. Waardoor ze geld moeten gaan lenen, maar de bank wil geen geld gaan lenen. Het bedrijf moet reorganiseren, mensen worden werkloos kunnen hun hypotheek niet meer betalen. Banken hebben zo weer slechte leningen enz. enz.

Het wordt zeer moeilijk om uit deze naar beneden draaiende spiraal te ontsnappen. Ik ben geen econoom, verre van dat. Maar verwacht niet dat dit snel opgelost zal zijn. Ook de media heeft de kredietcrisis flink aangewapperd met bangmakende berichten waardoor banken elkaar gingen wantrouwen. Ach het wordt tijd om een punt te gaan zetten achter dit bijzondere verhaal.

donderdag 11 december 2008

Rikketikketik


Vandaag (donderdag 11 december 2008) heeft het geregend. Oke, dat is niet bijzonder. Het heeft de hele dag geregend. Oke, ook dat is niet bijzonder. He verdorie, wat zijn we toch snel gewend aan slecht weer.

Sommige dingen wennen bijzonder snel en aan andere dingen wen je maar nooit. Een klein ding waar we ons snel aan aanpassen is het weer. Pak 'm beet twee weken geleden sneeuwde het hier (En waar hier is, doet er even niet toe, het gaat om het idee.) Ik heb toen nog geschreven dat we een sneeuwballen gevecht hebben gehouden. En er een flinke laag sneeuw viel. We passen ons enorm snel aan aan het weer. Het went als een van de snelste dingen. Als we net een week mooi weer hebben gehad is het daarna een paar dagen balen maar dan zijn we er al helemaal aan gewend. Vreemd eigenlijk...
Maar ja, het zijn gure tijden betreffende het weer en de economie. 's Ochtends opstaan met een krant vol slechte berichten over bedrijven en economische groei. Bedrijven die duizenden mensen ontslaan. Een AutoRAI waarop geld wordt bezuinigd. Een groeinende werkloosheid, miljoenen verliezen. En slechte toekomstbeelden.

Na een karig ontbijtje weer op die fiets springen. En jawel, je hebt tegenwind je knokt je door wind en regen naar school. Om daar als een bezopen kat je dag te beginnen. Je buigt je over een pittig examen en drupt daarbij je papier vol. Na een lange dag, in het donker weer naar huis toe rijden. En ontdekken dat de wind weer enorm is gedraaid, waardoor je voor de tweede keer de wind tegen krijgt. Dan slaat het noodlot weer toe en valt de regen met bakken uit de hemel. Thuis, snel een droge broek aantrekken en weer gaan leren voor de volgende dag.

dinsdag 9 december 2008

Oeps, een grote ommezwaai: Van bewust naar zeer onbewust eten...

Ja beste lezer ruim anderhalve week geleden op een vrijdag had ik het volgende besloten: 'Vanaf vandaag ga ik op rantsoen. Het rantsoen houdt het volgende in: Ik ga niet meer snoepen, geen tussendoortjes, geen beschuiten en ow ja, geen middageten. Het spijt me beste lichaam, maar het moest er een keer van komen. Het moest groots aangepakt worden om úberhaupt een kans van slagen te creeeren.'

Ruim een week geleden was ik zelfs nog van plan om mijn middageten eruit te gooien. Momenteel eet ik een speculaaspop per middag op. Nou ja, ook niet een hele speculaaspop per middag, maar het gaat even om het idee. Eerst snoepte ik niks, tussen de middag leefde ik op drie sultana's en een half flesje water. Ik spoelde de chocomel door de gootsten bak voor die 50 kCal per 100 ml. Tenminste dat was toen...

Vanaf gisteren kwam de deuk er pas goed in, en de omslag ging al net zo snel als hij gekomen was. 's Ochtends heb ik, omdat er weer niemand thuis was, te stevig ontbeten. Met drie beschuiten, plakjes ontbuitkoek met stroop, koekjes uit het koekblik. Tot ik vol zat, jawel vol. Dat gevoel van vol zitten had ik anderhalve week niet gevoeld, en al helemaal niet gemist. Op school eet ik al mijn koeken én een boterham, oftewel het dubbele van eerst. Als iemand iets aanbied van een koekje o.i.d. weiger ik niet meer. Thuis doe ik me tegoed aan stukken chocolade letters en speculaas kilo's.

Ach, ik weeg nog steeds geen 60 kilo en over een maand ga ik weer een week op mega rantsoen dan kan ik er weer een maand tegenaan, zullen we maar zeggen. Het idee was goed, de uitvoering nog beter, en het volhouden rampzalig. Zullen we het daar maar ophouden? Dan ga ik weer even een stukje speculaas halen, ik zit nog vol, en vol van verlangen naar snoepen.

Tijdschriften gevecht: Quest versus TRiV'

Quest is, net zoals triv, een wetenschappelijk tijdschrift, die veel aandacht besteed aan dagelijkse onderwerpen. Ze beantwoorden vragen van lezers en leggen alledaagse onderwerpen uit. Beide bladen verschijnen elke maan opnieuw.

Quest is een uitgifte van G+J Uitgevers en verschijnt sinds maart 2004. Quest is de populairste wetenschappelijk tijdschrift van Nederland en misschien ook van Belgié. Triv bestaat sinds juli 2006.
Dat was de algemene informatie over deze bladen. Tijdens het verzamelen van deze informatie stuitte we, logischerwijs, op de website van Triv' en daar werd ons medegedeeld dat Triv' er mee stopt en in samenwerking is met het tijdschrift Kijk. Dus de uitslag van dit mini onderzoekje doet er geheel niet meer toe. Want triv' stopt al na anderhalf jaar. Dan veranderen we van onderzoek en gaan we uitvogelen waarom triv' niet heeft kunnen winnen van de Quest.
Beginnen bij het begin: De voorkant. We vergelijken de voorkant van beide december nummers. De Quest pronkt met een Grote Geloof Enquete, direct een goede aantrekking. Dab ga je uiteraard zoeken naar de prijs, de Quest kost €4,75. Op het gebied van de lay-out verslaat de Quest al de Triv'. De Triv' lokt klanten met hun special over de digitale mens. De voorkant van de Triv geeft veel informstie over de inhoud, spijtig genoeg iets te veel, het is een beetje te druk. De Triv' word denk ik meer als cadeau weg gegeven want hij is 50 cent goedkoper met een prijs van €4,25. Dan even uitrekenen hoeveel je per bladzijde betaalt. De Triv is deze editie 98 pagina's ik delen door 425 cent (wel andersom natuurlijk) en geeft 4.34 cent per baldzijde. De Quest beschikt over 130 bladzijden en kost dan 3.65 cent per bladzijde, is dus per bladzijde goedkoper.
Jammer genoeg brengt de Triv' minder dan je verwacht met hun special. Slechts een gering aantal artikelen gaat over de toekomst van de mens. Quest heeft een leuke enquete opgezet met leuke informatie. Quest bied meer variatie in artikelen en geeft niet per afbeelding weer waar hij vandaan komt. Qua schrijfstijl ontlopen ze elkaar niet veel. Over de opmaak zullen de smaken verschillen: Quest heeft een zeer vrolijke en speelse opmaak en Triv heeft een zakelijkere opmaak. Dit verschil kan verwijzen naar een andere doelgroep. Maar dat zou het niet zijn.

Mijn persoonlijke voorkeur zou ongetwijfeld gaan naar een Quest dan een Triv'. Als ik een tijdschrift cadeau zou moeten doen zou ik zeker wel voor de Triv' kiezen want hij is goedkoper. Helaas valt de Triv' weg, de reden is bij mij niet duidelijk. Maar het lijkt op een overstap naar de Kijk. Misschien een idee voor de volgende vergelijking?

maandag 8 december 2008

Dus daarom hebben ziekenhuizen financiele problemen

Mensen verdienen geld door te werken. Mensen verdienen veel geld als ze hard werken. Tenminste dat is de gedachte. Werken betekent geld. Maar dat is zeker niet altijd zo, geld verdienen is doen alsof je druk bezig bent. Zo heeft een werknemer waak een prive-telefoongesprek op zijn werk. Op kosten van de baas...


De baas betaalt niet alleen de telefoonrekening, maar nog veel duurder de arbeid. Hij betaalt grof geld voor zijn werknemer en als hij een uur per dag bezig is met prive-zaken dan kost hem dat een flinke duit. En geld is juist wat de bedrijven nodig hebben. Niet alleen commerciele bedrijven hebben geld nodig ook non-profit organistaties, oftewel niet-commerciele bedrijven hebben het zwaar.
Neem bijvoorbeeld ziekenhuizen. De overheid investeert bakken met geld, nee niet bakken, vrachtwagens vol met geld om deze ziekenhuizen maar te kunnen laten draaien. Maar ja personeel en uitrusting kost ook een flinke duit. Een investering in de gezondheidszorg is belangrijk voor de welvaart van de mensen. Maar de meeste ziekenhuizen kunnen ook met al die subsidies e.d. hun hoofd niet boven water houden. Ze gaan samenwerken of fuseren. Het laten fuseren van twee of meerdere ziekenhuizen kost al een flinke duit. Maar nog steeds lees je met flinke regelmaat dat de verliezen zich blijven opstapelen.
Dat dit gebeurt is op zich al bijzonder spijtig, maar dat het geld soms totaal verkeerd wordt verdeeld, tussen de ziekenhuizen, en de manier waarop de ziekenhuizen met dit geld omgaan is soms pas echt spijtig. Zo kwam ik vandaag in een ziekenhuis voor het ophalen van oon foldertje die ik nodig had voor school. Langs de receptie loop je naar binnen, het scherm van de computers zijn dan naar je toe gericht. Je ziet dus niet waar ze meebezig zijn. Maar toen ik het ziekenhuis wilde verlaten zafg ik op een scherm toch overduidelijk de homepage van de site Hyves. Er zat verder niemand achter de computer, maar toch. Iedereen die het ziekenhuis uitloopt -en dat zijn er heel veel- heeft dus kunnen zien dat van zijn belanstinggeld is besteed aan een vrouwtje aan de receptie die haar tijd dood door te internetten op hyves. En dan nog iemand die als ze wegloopt stom weg vergeet om de site te sluiten.


Heel slim allemaal voor je het weet sta je op straat. Met als reden: De werknemer heeft haar tijd besteedd met het bezoeken van onnodige website's, waaronder Hyves.

vrijdag 5 december 2008

Honda stopt direct met de Formule 1

Het Japanse Formule 1 team Honda heeft gisteren bekend gemaakt dat het team te koop staat. De Japanners willen van hun team af vanwege de tegenvallende verkoopresultaten door de kredietcrisis. Honda ontslaat al het personeel en doekt alles op om deze geldkraan stevig dicht te draaien. Het team zit in een depressie...

De Honda directeur Fukui verklaarde: “Honda Motor Company is tot de conclusie gekomen dat we ons terug moeten trekken uit de Formule 1. 2008 was het laatste seizoen waaraan wij deelnamen. Dit moeilijke besluit is een resultaat van de verslechterende situatie in de auto-industrie, de kredietcrisis en de samentrekkende economieën.”
Samengevat komt dit erop neer, het is jammer dat het team afgelopen seizoen niet wist te overtuigen in de Formule 1. Het team heeft al enorm veel geld opgeslokt, zonder daar een respectabele prestatie tegenover te zetten. De financiéle crisis is de ideale reden om het team zonder veel tegenspraak op te doeken. Dat Honda binnen korte termijn verbetering wilde zien, was vorig jaar al duidelijk. De financiéle crisis is de ideale reden om het team te laten stoppen. Tenminste, zo komt het bij mij over. Honda wilde zeer snel prestaties zien en daarom haalde ze vorig jaar een nieuwe teambaas naar het team Brown. Hij wilt nu het team voorzetten maar dan met een nieuwe eigenaar.


Het is absoluut doodzonde als een team vertrekt uit de koningsklasse van de autosport. Nekkend voor de Formule 1 is het volgens Bernie Ecclestone. Maar ja, als Toyota ook gaat vertrekken richting de Le Mans Series. AT&T Williams gaat failliet door het verdwijnen van sponsors, die failliet zijn door de kredietcrisis. Force India raakt ook in problemen door deze crisis en stopt er teveneens mee. En dan nog de hele slechte resultaten van BMW, wat reden kan zijn voor het volgende vertrek. Als de kostenbesparende maatregelen nog maar op tijd komen, voor twee teams was het in 2008 al te laat...

donderdag 4 december 2008

I Love Multinationals


Iedereen heeft last van vreemde hobby's, tikken, of verslavingen. Ook ik ben uitgerust met enkele bijzondere voorliefdes en afkeren. Zo heb ik altijd al een bepaalde genegenheid gevoeld jegens multinationals. Niet zo zeer door wat ze doen maar door wat ze zijn.


Zo bestaat een van mijn voordelen over deze grote bedrijven dat ze altijd goed gekleed zijn. En met goed gekleed bedoel ik keurig in een net pak gestoken inclusief een nette stropdas en bijpassende blouse. Afgemaakt met net gepoetste schoenen en zwarte perfect gestrikte veters. Ze lopen keurig, lachen en lijken gelukkigg. Tussen de middag gaan ze graag ergens een lekker broodje kopen bij een goede bakker, want ze hebben tenslotte wel smaak. Aan het einde van een lange dag stappen ze in een mooie Audi, als ze smaak hebben geen BMW en rijden naar een mooi huis ergens in de stad. Thuis verwelkommen ze hun mooie vrouw en kinderen en genieten van de rest van de avond. Dat lijkt mij een dag uit het leven van 'de zakenman'. Al mijn gehele leven vind ik nette pakken bijzonder mooi. Kan niet wachten tot ik over tientallen jaren zelf mag pronken in een prachtig pak voor een goede baan.
Een ander onderwerp is dat er in multinationals miljoenen, of zelfs miljarden omgaan. Laat ik nou net met een vreemde tik zijn geboren. Want mijn ogen beginnen te flikkeren, en mijn hart begin harder te bonken bij het zien van getallen met veel nullen. I love money! Niet vanwege het geld, maar de gedachte. Elke ochtend kijk ik in de beursberichten en bekijk ik de situatie's van de bedrijven, de laatste tijd weinig rede tot juichen, maar toch. Op belegger.nl heb ik een gratis belegingsrekening, oftewel een schaduwportefeuille. En ben daar sinds maart al zeer druk meebezig.
Gebouwen zijn ook een van mijn tikken en hobby's. Ik bekritiseer graag het uiterlijk van een gebouw. Mijn persoonlijke smaak is strak en groot. Maar een autentiek huis aan de gracht bewonder ik ook. Multinationals beschikken meestal over een stel prachtige gebouwen. Betaald van tientallen miljoenen. De prachtige gebouwen waar de werknemers soms grote invloed uitoefenen voor de maatschappij.

Het is altijd moeilijk om passie's uit te drukken. Maar ik heb beknopt willen uitleggen waarom ik een voorliefde heb jegens multinationals. Ze zijn groot, er gaat veel geld in om, ze beschikken meestal over geld. En... Nou ja, ik heb gewoon een voorliefde voor grote bedrijven, moge dat duidelijk zijn.

dinsdag 2 december 2008

Populaire online game: Tanks

Speeleiland heeft een succesnummer in haar etalage staan het spel: Tanks. Het prinicipe is bijzonder simpelm je bent een tank en je kunt met de muis schieten op je tegenstanders. Je hebt de keuze uit verschillende bommen. En je wint als je alle tegenstanders hebt uigeschakeld.

Het spel kun je spelen via deze link: http://tanks.speeleiland.nl/ . Het is het allerleukste als je een eigen account creeer via Speeleiland, zo worden al je keren dat je speelt en je winstpercentage's opgeslagen.
Maar de reden is niet om dit spel te beoordelen. Het is weinig uitdagend naar mijn mening, en de enige reden waarom je het blijft spelen is om je statistieken wat op te leuken. Zo zijn andere spellen toch wel een stuk leuker. Maar ja hip, blijft hip. En daarom heb ik ook een accountje aangemaakt. Heb momenteel ruim 70 keer gespeeld en een winstpercentage van 38%. Maar na totaal een uur te hebben gespeeld, ben ik er wel klaar mee. Ga weer eens proberen om in de top 20 te finishen met RTL GP Manager . Maar op school in de tussenuren speel ik het alleen. Thuis doe ik het niet, zonde van mijn kostbare tijd. En ik beschik al over weinig tijd in deze drukke tijden (heerlijke zin). Op school is dan wel alles geblokkeerd, elk forum en spelletjes site, alle clips of ontspanningssite's. Maar geen probleem tik Freegate in bij google en klik op de bovenste link, vervolgens download now en dan verschijnt bovenaan een blakje met tijdelijk toestaan, en dit accepteren. Vervolgens klik je op uitvoeren en verschijnt vanzelf de link waar je jouw link in moet voeren. En je beschikt weer over alle site's.

Het spelen van hippe spelletjes is weinig een eigen keus. Als de gehele mediatheek, zo ver jij kunt zien, het spel tanks speelt, dan wil je niet achterblijven. En download je de software voor vrij internetten. Je speelt tot de bel gaat en bent vervogens niks verder met je huiswerk, waarom toch? Het is een kwestie van de kudde volgen. Je wilt ook 'meedoen' en omdat je het zo vaak speelt vindt je het waarschijnlijk vanzelf een leuk spel.

maandag 1 december 2008

A1 GP, toch niet zo succesvol



De A1 GP bestaat sinds 2005. De eerste race werd gereden op Brands Hatch op 25 september 2005. Het werd gefinancieerd door een rijke sjeik uit het midden-Oosten. Zijn doel: Meer spanning dan de Formule 1, dus meer kijkers. En dan verdien ik nog meer. Deze sjeik heeft zijn geldkraan inmiddels dichtgedraaid.

Het idee leek goed. Elk land kan zich inschrijven en krijgt twee auto's toegewezen. De coureurs en het team verdient inkomsten van de sponsors en het evt. prijzengeld. De auto kan alleen verbeterd worden door de afstelling van de auto het best te laten passen bij het circuit. Heb je dan ook nog een goede coureur? Dan maak je al een goede kans. Elke race bestaat uit 2 races. De sprintrace (= 30 minuten lang) de bovenste acht vangen de punten, van 10, 8, 6, 5 t/m 1. De tweede race, de hoofdrace (= 70 minuten lang) je kunt hier punten verdienen door bij de bovenste tien te eindigen. De puntentelling is hier als volgt: 15, 12 ,10 t/m 1. Tevens kun je een punt verdienen met snelste ronde's in beide race's. De oude auto leverde 520 pk, en met de powerbooster kun je tijdelijk 30 pk extra krijgen, ideaal voor inhaalacties. De nieuwe auto is van Ferrari en levert 600 pk.
In eerste instantie leek het me bijzonder leuk om naar te kijken. Veel snelheid, veel auto's en dus veel competitie. En dat was ook zo, het beviel me bijzonder goed. Verreweg niet zo leuk als de Formule 1, maar wel leuk. Maar nu al enkele seizoenen verder kennen we het principe wel. De spanning is eraf, en die spanning hadden ze juist nodig. Steeds meer teams willen meedoen en hun land vertegenwoordigen. Een beetje jammer hiervan is dat er ook landen bij komen die een minder goede coureur beschikbaar stellen en er hierdoor gestuntel op de baan voorkomt waar de professionelere teams last van hebben.


Een ander probleem van de A1 is dat ze altijd in de schaduw hebben gestaan van de Formule 1. Vanaf het begin hebben ze (te) hard geroepen: 'Wij zijn de concurrent van de Formule 1.' Door deze leuzen hebben ze zich in een kadertje laten plaatsen. De kijkers van de Formule 1 lijken het niet leuk te vinden (en dat was net wel hun doelgroep) en dat kost kijkers. Als ze het iets breder hadden neergezet, van: 'Wij zijn een nieuwe raceklasse waarin elk land zich mag vertegenwoordigen.' Dan doel je op iedereen. Je betrekt nu elke liefhebber van de autosport erbij. Die denkt dan moet ik maar eens gaan kijken.

Helaas heeft de media ook nooit echt meegeholpen. Het is hopen op betere tijden. Maar ik blijf kijken, want ook al is het gen concurrent van de Formule 1. Al rijden ze in Ferrari auto's. Ik heb gewoon een liefde voor autosport.